×

Смачні та небанальні літні салати: ТОП-5

Погодьтеся, що влітку і справді хочеться чого-небудь легкого та поживного. Саме такими стравами і є чудові літні салати! Тому ми зробили для вас добірку з п’яти найсмачніших, простих у приготуванні та оригінальних салатиків!

1. Салат зі спаржею «Чикаго»

літні салати

©pixabay.com

Легкий, але насичений салат із зеленої спаржі й морепродуктів може слугувати не лише закускою, а й повноцінною вечерею. Оскільки сезон спаржі нетривалий, зазвичай відкривається в середині квітня і триває до кінця червня, тому готуйте з неї салати вже зараз. Адже вона містить величезну кількість вітамінів та мікроелементів!

Інгредієнти для салату:

• 1 банка консервованого тунця
• 50 г морепродуктів
• 200 г спаржі
• 4 яйця
• 1 пучок листя салату
• 2 помідора
• майонез за смаком

Для соусу «Провансаль»:

• 1 варене яйце
• 1 чайна ложка цукру
• кілька каперсів
• чайна ложка гірчиці
• 1 зубчик часнику
• 2 столові ложки оливкової олії
• кілька крапель лимонного соку

Спосіб приготування:

Підготуйте помідори: помийте їх, приберіть насіння й наріжте дольками. Відваріть яйця. Далі зробіть соус «Провансаль»: для цього подрібніть у блендері варене яйце, каперси, цукор, гірчицю і часник. Додайте до суміші оливкову олію та лимонний сік. Соус готовий!

Потім відваріть спаржу. Листя салату порвіть руками на шматочки й викладіть на тарілку разом із спаржею. Зверху розкладіть підготовлені томати, тунець і морепродукти. Прикрасьте все четвертинками відварених яєць та заправте соусом «Провансаль» або ж майонезом – це вже за вашим смаком. От і все, салат «Чикаго» готовий. Швидко, легко, а головне – смачно!

2. Салат «Фантазія»

©pixabay.com

Особливого пікантного смаку цьому салату додає приправа карі. Такі літні салати чудово підійдуть як для святкового столу, так і для звичайної вечері. Спробуйте, і ви не пожалкуєте! 

Інгредієнти:

• 2 штуки червоного солодкого перцю
• 400 г відвареної картоплі
• 8 столових ложки оливкової олії
• 200 г маленьких кульок сиру моцарела
• 300 г буженини
• 150 г листя салату
• 1 чайна ложка карі
• 2 столові ложки лимонного соку
• сіль, перець за смаком

Спосіб приготування:

Спершу потрібно розігріти духовку до 200 градусів. Солодкий перець очистити від насіння, розрізати на дві половини, розкласти на деко шкіркою доверху й поставити на 10 хвилин у духовку. Потім дістати перець і дати йому вистигнути, накривши вологим рушничком. Після цього перець потрібно очистити від шкірки й нарізати соломкою.

Картоплю слід порізати на дольки, розкласти на деко, посолити й поперчити, скропити однією столовою ложкою оливкової олії та поставити в духовку на 20 хвилин. Листя салату потрібно ретельно промити, висушити й порвати руками на шматки. Буженину нашаткувати смужками. Змішати карі з трьома столовими ложками оливкової олії й змастити картоплю. Додати до неї буженину та поставити в духовку ще на 3 хвилини.

Для заправки потрібно змішати лимонний сік та оливкову олію, котра залишилась. Солодкий перець, картоплю з бужениною та листя салату помалу перемішати з кульками моцарели, полити соусом і подавати до столу. Смачного!

3. Італійський салат «Парміджано»

салат Парміджано

©patee.ru

Якщо хочете здивувати своїх гостей цікавим італійським салатом, тоді «Парміджано» ― це саме те, що потрібно. Дуже смачний та пікантний салат з баклажанів, який готувати дуже просто, а їсти ― одне задоволення!

Інгредієнти (на 2 порції):

• 2 невеликих баклажани
• 10 помідорів чері
• 400 г салату айсберг
• 140 г сиру моцарела
• 4 столові ложки олії
• 2 чайні ложки морської солі

Для панірування:

• 4 столові ложки панірувальних сухарів
• 2 чайні ложки прованських трав
• 1 чайна ложка сушеного часнику

Для подачі:

• 2 чайні ложки бальзамічної глазурі (на свій смак)
• 2 чайні ложки натертого сиру пармезан

Спосіб приготування:

Готуємо всі необхідні продукти для салату. Баклажани нарізаємо тоненькими кружальцями. Викладаємо їх у миску, посипаємо морською сіллю і залишаємо на 5-7 хвилин для того, щоб вийшла вся гіркота. Потім відтискаємо баклажани від рідини. Далі готуємо паніровку з сухарів, прованських трав та сушеного часнику. Паніруємо кожен шматочок у цій суміші і обсмажуємо у фритюрі або в каструлі з розігрітою олією до рум’яної скоринки 3-4 хвилини (з обох сторін). Викладаємо готові шматочки на паперовий рушник, щоб відійшла зайва олія.

Після цього нарізаємо томати на четвертинки і розкладаємо на салат айсберг, попередньо нарвавши листя руками. Сир моцарела ріжемо невеличкими кубиками і разом з баклажанами викладаємо на тарілку з салатом.

Наступним кроком буде приготування заправки. Для цього візьмемо один помідор і натремо його на тертці. Додамо до м’якоті бальзамічного оцту, оливкової олії, солі і все ретельно перемішаємо. Салат поливаємо нашою заправкою, бальзамічною глазур’ю та щедро посипаємо пармезаном. Італійський салат готовий. Можете частувати своїх гостей!

4. Салат з руколи та карамелізованої груші

літні салати

©pixabay.com

Пропонуємо вам спробувати цей незвичайний та оригінальний літній салат з руколи, солодкої груші й соковитої шинки. Впевнені – він не залишить вас байдужими!

Інгредієнти:

• 100 г руколи
• 100 г шинки
• 3 груші
• 30 г кедрових грішків
• 30 г сиру пармезан (або іншого на ваш вибір)
• 30 г вершкового масла
• 1 щіпка меленого чорного перцю

Для карамелізованої цибулі:

• 30 г вершкового масла
• 1 чайна ложка цукру
• щіпка солі
• 1 цибулина, нарізана півкільцями
• 2 столові ложки бальзамічного оцту

Для заправки:

• 50 г вершкового масла
• 1 чайна ложка меду
• 2 столові ложки бальзамічного оцту

Спосіб приготування:

Підготуйте всі інгредієнти для салату. Спочатку потрібно підрум’янити горішки на сухій сковорідці або в духовці. Потім карамелізуйте цибулю. Для цього візьміть невелику каструлю і розігрійте у ній вершкове масло, додайте туди цибулі, цукру та солі. Протушкуйте усе це до золотистого кольору, помішуючи час від часу. Додайте оцет. Після того, як він повністю випарується, зніміть посудину з вогню і залиште вистигати.

Далі почистіть груші, вийміть з них серединку і розріжте на дольки. На сковорідці розігрійте 30 грамів масла й обсмажте груші з усіх боків. Слідкуйте, щоб вони не пересмажились і не сильно розм’якли. Перекладіть їх на тарілку, а в цій же сковороді можете приготувати соус. Для цього додайте туди решту вершкового масла, меду й оцту. Доведіть до кипіння та приберіть з вогню.

Викладіть на тарілку попередньо промиту й просушену руколу. Поверх покладіть нарізану тоненькими слайсами шинку і приправте соусом. Додайте карамелізовані груші та цибулю. Сир також потрібно нарізати тонкими слайсами, розкласти по тарілці й полити рештою заправки. Присипте усе горішками та перцем (за смаком). Подавати салат потрібно одразу ж після приготування.

5. Салат з копченою куркою, яблуком та овочами

©pixabay.com

На перший погляд це наче звичайний салат з огірками та помідорами. Але копчена курка та свіже яблуко додають йому пікантні нотки і кардинально змінюють звичний смак. Обов’язково спробуйте приготувати цей салат!

Інгредієнти (на 2 порції):

• 300 г копченого курячого окороку
• 200 г пекінської капусти
• 2-4 свіжих огірка
• 6-8 помідорок чері
• 1 болгарський перець
• 1 зелене яблуко
• 2-4 столові ложки майонезу
• 1 столова ложка кетчупу
• сіль за смаком

Спосіб приготування:

Підготуйте усі продукти із списку. Овочі помийте і просушіть. Нашаткуйте огірок невеликими шматочками (кружальцями, розрізаними навпіл). Болгарський перець поріжте тонкими смужками. Почистіть яблуко й натріть на тертці для корейської моркви або наріжте соломкою. Пекінську капусту потрібно також нашаткувати соломкою. Томати (якщо вони невеличкі) розріжте на дві частини. М’ясо курки потрібно відділити від кістки і нарізати скибочками. Усі інгредієнти викладіть у глибоку посудину, додайте кетчуп, майонез та посоліть і поперчіть за смаком, а тоді ретельно перемішайте. Викладіть на сервірувальну тарілку і подавайте до столу.

Якщо ви вже перепробували усі салати і вам хочеться чого-небудь цікавенького та оригінального, тоді спробуйте приготувати літні салати за нашими рецептами. Обирайте, який спробуєте ви!