×

Солодощі від Святого Миколая

З року в рік 19 грудня святкують день Святого Миколая. У цей день діти чекають його з нетерпінням: вони знають, що за їх послух і працьовитість Святий Миколай принесе їм безліч подарунків і «Миколайчиків». Тому вони намагаються бути протягом усього року саме такими: не ледачими, доброзичливими, старанними. Зробіть для своїх чад цей день воістину чарівним, приготувавши смачненькі солодощі.

Традиційні пряники «Медові Миколайчики»

Основним символом дня є медові пряники, які називають Миколайчиками. Існує повір’я, що Святий Миколай разом зі своїми помічниками-янголятами напередодні свята випікає печиво. Я колись давно купувала форми для пряників, у вигляді янголят, ялинки та чобітка. Ці форми набагато більше, ніж форми для печива, і я рекомендую вам знайти саме пряникові.

Інгредієнти:

борошно – 2 склянки

яйце – 1 шт

цукор – 1 склянка(можна менше)

мед – 1 ст.л.

сода, погашена оцтом – 1 ч.л.

вершкове масло – 50 г

сметана (за бажанням) – 2 ст.л

рослинна олія – 1 ч.л.

можна додати трохи кориці

Приготування

Рецепт дуже простий, всього то необхідно в глибокій місткості змішати всі інгредієнти, скачати тісто в кулю та відправити в холодильник мінімум на 2-3 години. Після чого, дістаємо тісто з холодильника, розгортаємо приблизно в 0,5 см завтовшки та вирізаємо формою прянички. На застелене пергаментом деко викладаємо наші майбутні прянички, пергамент злегка змащуємо олією. Відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку пряники, на 5-10 хвилин. Пряники повинні добре підрум’янитися та стати золотисто-карамельного кольору.

Коли печиво ми дістали з духовки та залишили осторонь остигати, займемося глазур’ю. Для приготування глазурі-основи збиваємо 3 білки, поступово додаючи цукор або цукрову пудру (приблизно 2 склянки). Доводимо консистенцію глазурі до густоти сметани, щоб глазур лилася цільною цівкою (рідка глазур розтікається, а густа – швидко загусає та її погано розмальовувати). Щільність регулюється цукром, чим більше цукру тим щільніше виходить глазур.

Пропонуємо господиням приготувати легке та вишукане печиво  “Ґудзики”

Інгредієнти:

борошно – 200 г

вершкове масло – 100 г

цукор – 80 г

яєчні жовтки – 2 шт.

ванільний цукор – 2 ч.л.

какао-порошок – 1-2 ч.л.

Приготування

Для початку потрібно замісити тісто, збивши м’яке вершкове масло з жовтками, ванільним і звичайним цукром. Поступово додати борошно, кожен раз перемішуючи ложкою.

Потім розділити тісто на дві частини і в одну додати какао. Ретельно вимісити, загорнути тісто в харчову плівку і відправити в холодильник на 30 хвилин.

Підготовлене тісто розкачати і за допомогою склянки вирізати кружечки. Невеликий пластиковою кришкою трохи натиснути на кружечки, імітуючи форму гудзиків. За допомогою пластикової трубочки зробити в ґудзиках отвори.

Останній етап – викласти на деко, застелене пергаментним папером. Відправити в розігріту до 180 ° С духовку і пекти 10-15 хвилин.

Цукерки-трюфелі

Цукерки – трюфелі, приготовані в домашніх умовах, стануть не тільки відмінним десертом, але й оригінальним подарунком для ваших друзів і близьких.

Інгредієнти для найшвидших трюфельних цукерок:

цукрова пудра – 175 гр

вершкове масло – 120 гр

какао – 2 ст.л

горіхи, сухофрукти, мармелад на ваш смак

Для прикраси цукерок нам знадобиться:

какао – 2 ст.л.

кокосова стружка – 2 ст.л.

цукрова пудра – 2 ст.л.

подрібнені горіхи – 4 ст.л.

Приготування

Отже, перше, на що потрібно звернути увагу – вершкове масло повинно бути дуже м’яким, щоб ми могли збити його. У глибокій місткості збиваємо вершкове масло, поступово додаємо до нього цукрову пудру та продовжуємо збивати до утворення пишної, легкої маси. В отриману масу всипаємо какао та перемішуємо до однорідності. До тіста додаємо дрібно рубані горіхи та сухофрукти.

Посипання для трюфелів (какао-порошок, тертий шоколад, кокосову стружку) розкладаємо на блюді або дошці. З маси трюфеля швидко скачуємо невеликі кульки та обвалюємо кожну в одному з посипань. Готові цукерки посипаємо горіхами або можна занурити в розтоплений шоколад. Цукерки відправляємо в холодильник на годину та тільки потім пригощаємо наших малюків.

Є ще один варіант приготування цих неймовірно смачних цукерок, він більш трудомісткий, але на мій смак, цукерки виходять набагато смачніше.

Інгредієнти:

ворний шоколад – 150 гр

Вершки 30-35% – 70 мл

цукрова пудра – 1-2 ст.л .

ваніль – на кінчику ножа

какао – 3-4 ст.л.

Приготування

Дрібно рубаємо та розтоплюємо на водяній бані гіркий шоколад. В окремій місткості доводимо до кипіння вершки з цукровою пудрою. Але не кип’ятимо! Заливаємо шоколад вершками, розмішуємо та накриваємо харчовою плівкою. Прибираємо шоколад у холодильник на 30-60 хвилин. Шоколадний крем повинен застигнути до стану м’якого пластиліну. Коли крем застиг, набираємо його ложкою та катаємо невеликі кульки. Щоб трюфель не танув у руках, катати кульки можна на тарілці або дошці. Обвалюємо готові цукерки в какао та відправляємо в холодильник на 20-30 хвилин до повного застигання. Зберігати трюфелі домашнього приготування потрібно в холодильнику в герметичній місткості. Це обереже цукерки від висихання та не дозволить їм просочитися сторонніми запахами.

Кунжутний грильяж

Яка дитина відмовиться від смачного, ароматного та солодкого грильяжу? З мінімальної кількості інгредієнтів (цукру, кунжуту та вершкового масла) можна приготувати досить багато домашніх кунжутних цукерок. Такий грильяж нічим не відрізняється від магазинного та навіть перевершує його своїми смаковими якостями.

Інгредієнти:

цукор – 6 ст. л .

кунжут – 6 ст. л .

вершкове масло – 2 ст. л.

Приготування

Дістаємо сотейник з товстим дном і всипаємо в нього цукор. Ставимо цукор на середній вогонь і не помішуючи прогріваємо. Коли цукор розтопиться, каструлю потрібно нахиляти з боку в бік, щоб кристалики розчинилися рівномірно. Коли весь цукор перетвориться на карамель, знімаємо сотейник з вогню та додаємо до нього м’яке вершкове масло. Слідом за маслом додаємо кунжут. Я рекомендую, брати вже смажений кунжут або обсмажити його самостійно. Тоді аромат, смак і колір грильяжу вас просто вразить. Все добре перемішати, щоб кунжут був повністю покритий карамеллю.

На стіл кладемо лист пергаменту та виливаємо на нього грильяжну масу. Важливо брати хороший пергамент з глянцевою поверхнею, щоб наш грильяж не пристав до нього, та ми змогли його з легкістю зняти. Накриваємо другим листом пергаменту та прокатуємо качалкою. Це потрібно робити швидко, поки кунжутний грильяж не почав застигати. Товщина шару – не більше 3-4 мм. Поки пласт ще м’який, потрібно ножем нанести насічки, за якими потім будемо розрізати цукерки. Відправляємо пергамент з грильяжем у холодильник на 5 хвилин. Потім дістаємо його та нарізаємо порційними шматочками. Це все, наш смачний грильяж готовий. Можна кожен шматочок обернути пергаментом і зав’язати стрічкою.