×

Старий Новий рік: прикмети, традиції, як святкувати

Старий новий рік – свято, що з’явилося при переході з юліанського календаря на григоріанський. Відзначають його в ніч з 13 на 14 січня, саме в цей день за юліанським календарем святкували Новий рік.

Історія виникнення

Багато хто цікавиться, чому стали відзначати старий Новий рік? Це свято прийшло в Україну у 1918 році після переходу царської Росії з юліанського календаря на григоріанський, за яким на той час уся Європа жила вже кілька століть. Через це всі свята були перенесені на 13 днів. Так, за юліанським календарем Новий рік 14 січня, і, коли в 1918 році на території сучасної України прийняли григоріанське літочислення, Новий рік перемістився на 1 січня. Також до переходу на григоріанське літочислення в день старого Нового року відзначали Василів день, або Щедрий вечір. Саме звідси і пішли традиції святкування старого Нового року.

Як святкувати старий Новий рік

До вечері, як і на Святвечір, сідає вся сім’я. Дуже важливо, щоб одяг цього дня був ретельно випраний та чистий. Після вечері треба обов’язково зайти до сусідів і попросити одне в одного вибачення за можливу провину, аби Новий рік зустріти в мирі та злагоді. Вечір напередодні Нового року дає шанс і тим хлопцям, які зазнали невдачі п ід час сватання. Саме в цей вечір можна зробити другу спробу. Правда, для цього потрібно застати дівчину вдома, а це дуже важко, оскільки по селу вже ходять дівочі ватаги щедрувальників. Щедрувати дівчата могли лише під вікнами будинків і то лише ближче до кінця Щедрого вечора, тобто до опівночі. Якщо вийти на подвір’я опівночі, то можна відчути, як Новий рік проганяє старий. У перший день Нового року найбільш поширеним був, та і тепер залишається, обряд посівання. Вважається, що цей обряд прийшов до нас ще з дохристиянських часів, адже наші пращури зустрічали Новий рік не взимку, а навесні, і тому обряд посівання пов’язаний з надіями на добрий урожай. Засівали здебільшого діти, причому щедріше всіх обдаровували тих, хто прийшов у будинок першим.

Кутя із перловки та 11 пісних страв

Рецепт куті з перловки:

Господині завжди ретельно готуються до Різдва. За традиціями ставлять 12 пісних страв, де головна – кутя. Маргарита Михайлик із Розсошенців каже, що на Маланки робить пишний стіл. Варить український традиційний борщ.
Обов’язково мають бути страви зі свинини, млинці, різні ковбаси. Не готує птицю і рибу в цей вечір, адже це погана прикмета. Жінка поділилася з «ПВ» власними рецептами куті та вареників.

– Страви готую без м’яса, молока, яєць та жиру. Тільки на олії. Кручу голубці з пшоном, готую заливну рибу, вінегрет, корейську моркву, салат із квашеної чи свіжої капусти. Також тушкую капусту з грибами, варю картоплю або кашу, квасолю, ліплю вареники з капустою, грибами, картоплею, вишнею, маком. Мож у приготувати грибну чи рибну юшку. Як варіант підсмажити гриби з цибулею, – говорить Маргарита Михайлик.

У кутю можна додавати варення, заморожені ягоди, мак. А за основу брати різні крупи – пшеницю, рис.

– Готую кутю з перловки. Один стакан крупи потрібно промити та залити водою у співвідношенні одна частина крупи на три частини води. І додаю дрібку солі. Варити треба на повільному вогні до готовності. Щоб не підгоріло, помішую. За потреби доливаю воду. Відкидаю на сито й охолоджую. Неповну склянку маку заварюю крутим окропом, ставлю н а слабкий вогонь і варю доти, аж поки зернятка не будуть легко розтиратися між пальцями, – додає жінка.

Мак відкидається на сито, добре відціджується і перекручується через м’ясорубку:

– У готову перловку додаю мак, посічені ножем горіхи, промитий ізюм, мед за смаком. Перемішую все. Можна залити мигдальним молочком або просто трохи розбавити кип’яченою водою чи узваром. А вже на Різдво можна подавати з вершками чи молоком.

Рецепт вареників

– На Василя й Маланки обов’язково роблю вареники кількох видів. У деякі кладу сюрпризи – грудку борошна, квасолю, ґудзик, цукор, сіль, перець, нитку, монету. Це для ворожіння. Кому що попадеться. Борошно символізує клопоти, квасоля – дітей, ґудзик – новий одяг, цукор – солодке життя, сіль – важку працю, перець – пікантні події, нитка – подорож, монета – багатство, – каже Маргарита Михайлик. Готує вареники за рецептами баби.

Замішує тісто на теплій воді. На склянку вбиває одне яйце.

– У воду сиплю по пів чайної ложки солі й цукру, вбиваю яйце. Додаю три столові ложки олії. Потроху досипаю борошно. Гарно перемішую ложкою, щоб було пластичне тісто. Далі виминаю руками. Потім даю йому відпочити хвилин 30–45.

У цей час готує начинку.

– Зачищаю печінку від плівок і жовчних судин. Відварюю до готовності. Окремо варю сало й пасерую цибулю. Сало і яловичу печінку пропускаю через м’ясорубку, додаю цибулю, сіль і трохи меленого перцю, – продовжує. – Розкатую на столі тісто. Чашкою видавлюю кружальця. Потім кладу начинку. Зліплюю краї. Варю в киплячій воді, доки вареники не спливуть. Готові поливаю розтопленим маслом.

Вареники з капустою й оселедцем ставлять до горілки.

– Тісто мішу звичайне – з борошна, склянки теплої води, олії та яйця, – пояснює. – Смажу на соняшниковій олії цибулю. Нашатковану свіжу капусту тушкую на олії, сиплю сіль і спеції. Дрібно ріжу печериці, відварюю їх, кладу у сковорідку до капусти. Додаю цибулю й нарізане філе оселедця. Подаю під горілочку. Чоловіки розмітають такі вареники.

На десерт ліпить вареники з маком.

– Для начинки мак промиваю й заливаю окропом. Через 20–30 секунд воду зливаю. А мак викладаю на серветку, щоб трохи просохнув. Потім розтираю його в ступці до однорідного стану з цукром і медом. Готові вареники подаю з компотом, узваром або соком. Також наша родина любить вареники із солоним кислим сиром. Їх треба варити 5–6 хвилин. Як спливуть – витягую й поливаю зверху розтопленим маслом. Подаю зі сметаною.

Ворожіння

Особливої уваги заслуговують дівочі ворожіння. Що тільки не робили представники слабкої половини, аби дізнатися, що ж готує їм примхлива доля. Спробуйте хоча б таке: перед сном покладіть під подушку гребінець, при цьому примовляючи: «Суджений мій ряджений, розчеши мені голову!». Той, хто уві сні буде чесати голову, і буде судженим.

Чого не можна робити на старий Новий рік

Вважається, що у цей день не слід вимовляти слово «тринадцять», а також рахувати дрібні монети. Кажуть, рахунок монет принесе сльози на весь рік. Також багато хто досі вірить, що на старий Новий рік та у Василів вечір не можна нічого давати в борг, інакше весь рік у боргах проведеш. Існує і більш дивна прикмета – якщо 14 січня винести сміття, то й щастя з хати винесеш. Забобонні люди вірять, що в перший день старого Нового року до хати першим обов’язково повинен увійти чоловік, саме тому пос івати ходять тільки хлопці.

Народні прикмети

• Якщо небо ясне і зоряне – буде багатий урожай ягід. • Якщо на Святвечір (6 січня) готували багату кутю, то на Меланки (13 січня), день, що передує Василю, або ж Новому року за старим стилем, – щедру, яку заправляли смальцем. Саме тому цей вечір і називається Щедрим. • Якщо на Василя в цей день туман – до урожаю. • Коли 14 січня багато пухнастого інію на деревах, рік буде багатий на мед. • Завірюха у Василів вечір віщує великий урожай горіхів. • Якщо Василева ніч зоряна, то літо буде ягідним.