×

Страви на Маковія 2021: рецепт млинців із маком

Медовий Спас 2021 (Маковий Спас) – перший з трьох Спасів, і святкується він 14 серпня 2021 року. Слово “Спас” могло піти від “рятуватися”, рівноцінного слову “запасатися”.

Сьогодні ми пропонуємо тобі приготувати млинці з маковою начинкою, які урізноманітнять твої страви на Маковія і порадують тебе простотою приготування, а твоїх гостей – оригінальним багатим смаком.

Така начинка для млинців є універсальною й водночас святковою, оскільки традиційно готується, як і інші макові страви, на Маковія.

Інгредієнти:

для млинців:

  • 200 г борошна,
  • 0,5 л молока,
  • 2 яйця,
  • 1 ст. ложка цукру,
  • 3 ст. ложки олії,
  • щіпка солі.

для начинки:

  • 200 г маку,
  • 2 ст. ложки меду,
  • 100 мл молока,
  • 1 ст. ложка вершкового масла,
  • 7 г ванільного цукру.

Спосіб приготування:

  1. Приготуй макову начинку. Для цього запар мак окропом, потім злий воду.
  2. Дай маку трохи охолонути і розітри у блендері або в спеціальному посуді – макітрі – до білого кольору. До отриманої макової маси додай ваніль і мед.
  3. Збий яйця з цукром, ванільним цукром і сіллю. Потім додай молоко, олію і перемішай. Додай борошно і перемішай. Тісто по консистенції має бути, як рідка сметана.
  4. Розігріту сковороду змасти олією. Налий на її середину тісто і, акуратно повертаючи сковороду, рівномірно розподіли його по всій площині.
  5. Смаж млинець 1-2 хвилини до утворення скоринки. Потім перегорни млинець на інший бік, смаж іще кілька секунд і знімай млинець зі сковороди.
  6. З одного боку на млинець рівномірно розподіліть макову начинку і загорніть кожен млинець у вигляді рулету.
  7. Казанок змасти олією і виклади в нього млинці з маком, перекладаючи кожен шар шматочками вершкового масла.
  8. Відправ млинці в попередньо розігріту до 120-150°С духовку приблизно на півгодини.
  9. Готові млинці з маком подавай гарячими зі сметаною. Макова начинка зробить смактвоєї страви на Маковія непередаваним і подарує святковий настрій.

Смачного!