Медовий Спас 2021 (Маковий Спас) – перший з трьох Спасів, і святкується він 14 серпня 2021 року. Слово “Спас” могло піти від “рятуватися”, рівноцінного слову “запасатися”.
Сьогодні ми пропонуємо тобі приготувати млинці з маковою начинкою, які урізноманітнять твої страви на Маковія і порадують тебе простотою приготування, а твоїх гостей – оригінальним багатим смаком.
Така начинка для млинців є універсальною й водночас святковою, оскільки традиційно готується, як і інші макові страви, на Маковія.
Інгредієнти:
для млинців:
- 200 г борошна,
- 0,5 л молока,
- 2 яйця,
- 1 ст. ложка цукру,
- 3 ст. ложки олії,
- щіпка солі.
для начинки:
- 200 г маку,
- 2 ст. ложки меду,
- 100 мл молока,
- 1 ст. ложка вершкового масла,
- 7 г ванільного цукру.
Спосіб приготування:
- Приготуй макову начинку. Для цього запар мак окропом, потім злий воду.
- Дай маку трохи охолонути і розітри у блендері або в спеціальному посуді – макітрі – до білого кольору. До отриманої макової маси додай ваніль і мед.
- Збий яйця з цукром, ванільним цукром і сіллю. Потім додай молоко, олію і перемішай. Додай борошно і перемішай. Тісто по консистенції має бути, як рідка сметана.
- Розігріту сковороду змасти олією. Налий на її середину тісто і, акуратно повертаючи сковороду, рівномірно розподіли його по всій площині.
- Смаж млинець 1-2 хвилини до утворення скоринки. Потім перегорни млинець на інший бік, смаж іще кілька секунд і знімай млинець зі сковороди.
- З одного боку на млинець рівномірно розподіліть макову начинку і загорніть кожен млинець у вигляді рулету.
- Казанок змасти олією і виклади в нього млинці з маком, перекладаючи кожен шар шматочками вершкового масла.
- Відправ млинці в попередньо розігріту до 120-150°С духовку приблизно на півгодини.
- Готові млинці з маком подавай гарячими зі сметаною. Макова начинка зробить смактвоєї страви на Маковія непередаваним і подарує святковий настрій.
Смачного!