×

Субсидія “на руки”:в Уряді пояснили, що зміниться з січня 2020 року

Українцям планують дозволити будь-коли змінювати форму надання житлової субсидії з безготівкової на готівкову.

-Сьогодні на субсидію у готівковій формі мають право домогосподарства, які звернулися із заявою, надали банківський рахунок до 15 жовтня. Тобто вони отримують гроші “на руки” через відділення Ощадбанку та Укрпошти. Самостійно оплачують рахунки. Всім іншим субсидію нараховують на безготівковий рахунок Ощадбанку. Далі банк розраховується з постачальниками комунальних послуг, – пояснив заступник міністра соцполітики Віталій Музиченко на брифінгу у п’ятницю.

За його словами, змінити форму отримання субсидій можна буде з 1 січня 2020 року. Зараз чекають на погодження рішення центральними органами виконавчої влади.

-На листопад житлову субсидію розрахували для понад 3 мільйонів домогосподарств. Частині допомогу перерахували автоматично. Частина споживачів повторно зверталася із заявою та заповнювала декларацію. Йдеться про орендарів житла, домогосподарства, де зареєстровані члени, які не проживають та громадяни, у яких відсутні офіційні доходи, – каже Віталій Музиченко.

Наголошує, що цьогоріч за субсидією щотижня зверталося на 60% менше домогосподарств, ніж було торік. Якщо споживачі зараз звернуться за допомогою на оплату ЖКП, то отримають субсидію з грудня. Ті, хто напише заяву у січні, матиме субсидію з наступного року.