×

Суниця: корисні та шкідливі властивості

Суниця – лісова та садова ягода, яку часто плутають з полуницею. І все ж, вони відрізняються. Найочевидніша відмінність – розмір: суниця зазвичай набагато менше полуниці. У них різні квіти і суниця набагато сильніше пахне.

Ми підкажемо, які у суниці є корисні та шкідливі властивості, а також що можна приготувати з суниці.

Користь суниці

  • У складі суниці присутні цукри, органічні кислоти, клітковина, пектинові, дубильні, азотисті речовини, алкалоїди, солі заліза, фосфору, кальцію, кобальту, марганцю, вітаміни групи В, каротин, аскорбінова і фолієва кислоти.
  • Суниця має сприятливий вплив на травлення, втамовує спрагу, збуджує голод, усуває запальні й виразкові процеси в шлунково-кишковому тракті, жовчо- і сечовивідних шляхах.
  • Суниця корисна при гастритах, колітах і дизентерії.
  • Свіжі плоди – хороший засіб для лікування недокрів’я.
  • Настій суниці розширює кровоносні судини, підвищує загальний тонус організму.
  • Листя суниці входять до складу вітамінних чаїв, які мають загальнозміцнюючу, кровотворну і противосклеротичну дю, покращують обмін речовин.

Шкода суниці

  • Велика кількість суниці може негативно вплинути на стан організму. Найчастіші симптоми – почервоніння шкірних покривів, свербіж, висип, запаморочення, позиви до блювоти.
  • Суницю не бажано їсти при вагітності, так як її маленьке насіння є сильним алергеном.
  • Також насіння дратує слизову кишечника і не рекомендується до вживання при захворюваннях шлунково-кишкового тракту.

Суниця з мусом з ряжанки та вершків

Суниця
Суниця © Depositphotos

Суниця відмінно поєднується з молочними продуктами, тому пропонуємо тобі приготувати освіжаючий літній десерт з суницею, ряжанкою та вершками.

Інгредієнти:

  • 2 склянки суниці,
  • 1 л ряжанки,
  • 300 мл вершків для збивання,
  • 4 ст. ложки вареного згущеного молока,
  • 0,5 ч. ложки ванільного екстракту,
  • щіпка морської солі,
  • цедра лайма для подачі.

Приготування:

  1. У велику миску постав друшляк і застели його марлею в кілька шарів. Кінці марлі повинні звисати зовні.
  2. Вилий в марлю ряжанку і залиш стікати. Через годину зав’яжи кінці марлі й залиш ще на 2-3 години.
  3. Холодні вершки збий в пишну піну. Продовжуючи збивати, додай згущене молоко, сіль і ваніль.
  4. Відвислу ряжанку переклади в миску. Додай в ряжанку вершки, акуратно перемішуючи лопаткою.
  5. Готовий мус із ряжанки розклади по склянках або креманках, посип цедрою лайма, розклади зверху суницю і відразу подавай.

Смачного!