Шарлотка — один з найпростіших в приготуванні десертів, які не вимагають багато часу. Як правило, її готують з яблуками. Однак існує безліч рецептів з іншими інгредієнтами. Редакція “ПВ” пропонує тобі спекти як класичну шарлотку, так спробувати варіації цього чудового смаколика.
Класична шарлотка з яблуками

інгредієнти
- Борошно — 1 склянка
- Цукор — 1 стакан
- Яйця — 4 шт.
- Яблука — 1 кг
- Кориця — 1 ч.л.
Спосіб приготування
- Поріж яблука тонкими скибочками або кубиками середніх розмірів і пересип їх цукром (півсклянки) і корицею.
- Відокрем білки від жовтків.
- Збий білки з цукром за допомогою віночка або міксера. Добре збита яєчна маса спіниться і збільшитися в об’ємі в два-три рази, а цукор повністю розчинитися.
- Добре перемішайжовтки з частиною цукру і поступово додавай в них борошно, замішуючи тісто.
- Потім, обережно перемішуючи, поступово додавай в тісто збиті білки.
- Круглу форму для випічки змасти вершковим маслом і присипа панірувальними сухарями або постели пергамент, змащений маслом.
- Виклади в форму яблука і залий рівномірно тістом.
- Для випічки шарлотки дуже важливо розігріти духовку до 180 градусів заздалегідь, щоб тісто не опало. Час випікання — 30-40 хвилин. Готова шарлотка повинна придбати золотисту скориночку. Готову шарлотку не виймай відразу з духовки, поки вона повністю не охолоне.
Шоколадна шарлотка з яблуками і горіхами

інгредієнти
- Борошно — 1 склянка
- Цукор — 1 стакан
- Какао-порошок — 2 ст.л.
- Яйця — 4 шт.
- Яблука — 3-4 шт.
- Горіхи (волоські або фундук) — 100 г
- Сіль — щіпка.
Спосіб приготування
- Поріж яблука тонкими скибочками і змішай з половиною цукру. Подрібни горіхи.
- Відділи жовтки від білків. Змішай борошно з какао-порошком, посоли. Збий жовтки з цукром і додавай в борошно, замішуючи тісто.
- Білки ретельно збий до утворення піни і розчинення цукру.
- Поступово вливай збиті білки в тісто і обережно перемішуй.
- Круглу форму застели пергаментом, змазаним маслом, виклади яблука. Потім рівномірно залий тістом. Зверху присип подрібненими горіхами.
- Випікай в розігрітій до 180 градусів духовці протягом 30-40 хвилин.
Шарлотка з вишнею та абрикосами

інгредієнти
- Борошно — 1 склянка
- Цукор — 1,5 склянки
- Абрикоси (без кісточок) — 500 г
- Вишня (без кісточок) — 500 г
- Яйця — 4 шт.
- Ванільний цукор — 1 пакетик
- Цукрова пудра
Спосіб приготування
- Очисти абрикоси і вишні від кісточок. Абрикоси поріж на дольки.
- Відокрем білки від жовтків.
- Змішай борошно, ванільний цукор і жовтки і заміси тісто.
- Збий білки з частиною цукру до піни, і акуратно перемішуючи, додавай в тісто.
- Форму для випічки застели пергаментом. Змішай вишні і абрикоси зі склянкою цукру і виклади на дно. Потім залий тістом.
- Випікати треба в розігрітій до 180 градусів духовці протягом 40 хвилин. Не виймаючи з духовки, дай повністю охолонути. Готову шарлотку посип цукровою пудрою.