Діабет справедливо називають неофіційною епідемією ХХI століття, адже кількість людей, які ним хворіють, подвоюється кожні 15 років. Цукровий діабет – це тяжке прогресуюче хронічне захворювання, яке з’являється внаслідок нестачі в організмі людини достатньої кількості інсуліну або зниження чутливості тканин організму до інсуліну.
В результаті неконтрольованого діабету виникає гіперглікемія ( підвищення рівня глюкози в сироватці крові), що призводить до ураження багатьох систем організму, особлива нервів та кровоносних судин.
Симптоми діабету: надмірне сечовиділення, спрага, постійне відчуття голоду, втрата ваги, відчуття втоми, погіршення зору.
Три типи діабету
Діабет I типу (інсулінозалежний) характеризується недостатнім виробленням інсуліну. Причини його виникнення невідомі, тому запобігти захворюванню практично неможливо.
Діабет II типу (інсулінозалежний ) виникає через неефективне використання інсуліну організмом; підвищення глікемії виникає через генетичну схильність, надмірне харчування, малорухливий спосіб життя, збільшення маси тіла з розвитком ожиріння та брак фізичної активності.
Гестаційний діабет характеризується підвищенням рівня цукру в крові, яке розвивається у жінок під час вагітності.
Діагностика
Діагностика ґрунтується на визначенні глікемії натще, через дві години після їжі та проведення глюкозотолерантного тесту. Норма глюкози натще становить 3,3 – 5,5 ммоль/л.
Основними принципами лікування цукрового діабету є: дієтичне харчування,помірне фізичне навантаження,пероральні цукрознижуючі препарати та інсулінотерапія.
Протягом останніх років значно змінилося ведення контролю компенсації ЦД, істотного значення набуває самоконтроль – наявність у хворих глюкометрів, що дає змогу нормалізувати рівень цукру.
Харчування хворих моє бути повноцінним і містити всі необхідні поживні речовини: білки, жири, вуглеводи, мінерали та вітаміни.
Інсулінотерапія призначається хворим із ЦД I типу та значній частині людей з ЦД Ii типу.

Лікування
В основі лікування лежить дієтичне харчування. З раціону треба виключить цукор, кондвироби, жирні та копчені ковбаси, алкоголь, виноград, фруктові соки на цукрі. Менше слід вживати хлібобулочних виробів, картоплі, фруктів солодких сортів, жирів. Рибу та м’ясо – у відвареному вигляді. Бажано включити в раціон продукти моря, овочі, фрукти, зелень, обезжирений кефір, молоко сир. Цибуля, часник, петрушка, топінамбур теж позитивно впливають на вуглеводний обмін.
Існує багато лікарських рослин , які сприяють покращенню обміну речовин та зниження рівня цукру в крові. Це стручки квасолі, листя та перетинки волоського горіха, листя чорниці, суниці. Фізичні навантаження та лікарські рослини можуть бути самостійним лікуванням.
Ускладнення профілактика діабету ІІ типу
Підступність хвороби проявляється в тому, що вона зумовлює ускладнення: це інфаркт та інсульт, що у 2–3 рази перевищує смертність серед людей хворих на діабет в порівнянні з людьми того ж віку, які хворіють на діабет.
Зниження кровотоку через уражені судини в поєднанні з ураженнями нервових закінчень значно підвищують ризик виникнення виразок на ногах, їх інфікування та в кінцевому результаті – ампутації.
Ураження сітківки очей – діабетична ретинопатія виникає внаслідок ураження дрібних кровоносних судин та є причиною сліпоти.
Діабет є основною причиною ниркової недостатності.
Профілактика діабету II типу полягає у простих заходах з підтримання здорового способу життя. Щоб вберегтися від діабету II типу необхідно: досягнути нормальної ваги тіла та підтримувати її; бути фізично активним; дотримуватися здорового харчування та зменшувати кількість цукру та насичених жирів; утримуватись від алкоголю та тютюнопаління.
Валентина Сивоглаз, лікар-ендокринолог КП «ЛЛІЛ» ЛМР