×

У будинку в центрі міста прогинається фундамент: пенсіонери б’ють на сполох, а чиновники дають поради

Для мешканців будинку №11 на вулиці Раїси Кириченко народна приказка «Піти під землю з головою» вже давно перетворилася на гірку щоденну трагедію. Протягом останніх 20 років стіни їхнього будинку невпинно просідають, поступово прогинаючи стелі квартир. Не маючи змоги самостійно зарадити цій проблемі, мешканці звернулися до редакції «ПВ», аби надати ситуації суспільного резонансу.

Полтавка Раїса Скрипник – одна з активних захисників будинку. На її думку, усі проблеми почалися під час останнього капітального ремонту, що проводився в далекому 1999 році:

– Коли робили той капітальний ремонт, багато чого не було зроблено, зокрема цоколь. Саме через цю людську та професійну недбалість по стінах почали розходитися величезні тріщини, а в деяких квартирах таке руйнування зачепило і стелю. Це свідчить про те, що фундамент будинку не витримує навантаження і поступово прогинається, а отже, цей процес потрібно якомога скоріше зупинити, поки будинок геть не розвалився.

Також вона додала, що неодноразово разом з сусідами приходила на прийом до заступника міського голови з питань ЖКГ з команди Олександра Удовіченка «Рідне місто» Олексія Чепурка, проте результатів це не принесло. Оскільки на думку чиновника, мешканці самостійно несуть відповідальність за стан їхнього будинку і такі проблеми також мають розв’язувати самотужки. Проте ані в пенсіонерки Раїси Скрипник, ані в її сусідів таких грошей немає:

– В Олексія Чепурка ми були кілька разів на прийомі. Останній раз, коли прийшли, він нам прямо відповів: у вас квартири приватизовані, робіть усе самі. Навіть не став слухати нас. А мені вже пішов 83-й рік, яке там самі. До того ж живу одна на мізерну пенсію. І взагалі у нас у будинку проживають переважно такі ж самотні пенсіонери та жінки з дітьми, з чого нам збирати ті кошти? А суму навіть рахувати не буду, і так знаю, що чимала, і ми не зможемо стільки сплатити. Але Раїса Скрипник здаватися не планує і вже готує численні прохання до міської влади на наступний рік.

Тож поки Олексій Чепурко з висоти своєї посади роздає малозабезпеченим пенсіонерам «цінні поради», жінка планує домогтися суспільної уваги до цієї проблеми та врешті-решт відстояти для свого будинку право на існування. Адже кожен з полтавців хоче мати гідні й комфортні умови проживання.