×

У Полтаві створять цифровий архів робіт видатного художника

У Полтаві створять перший цифровий архів робіт видатного художника Миколи Ярошенка (1846-1898) – однієї з ключових фігур в історії полтавського та вітчизняного образотворчого мистецтва 19 століття. Його колекція становить собою основу зібрання Полтавського художнього музею (галереї мистецтв), який носить ім’я митця. Збірка була подарована Полтаві самим живописцем та прибула у місто у 1917 році. Тоді налічувала 100 живописних творів, 23 альбоми з малюнками та чотири скульптури. Однак значна частина з них була втрачена під час Другої світової війни.

2021 рік для реалізації мистецького просвітницького проєкту обраний не випадково. Це рік святкування 175 річниці від дня народження Миколи Ярошенка. У рамках проєкту передбачено оцифрування 55 живописних полотен та 100 графічних творів художника. А також створення окремого розділу на сайті Полтавського художнього музею, за допомогою якого кожен відвідувач зможе віртуально оглянути творчий доробок митця. Проєкт здійснюється ГО «Центр розвитку культури» у колаборації з Полтавським художнім музеєм ім. Миколи Ярошенка та мистецькою школою неформальної освіти «Камбала».

Автори проєкту ставлять перед собою кілька цілей:

1. Збереження матеріальної культурної спадщини Миколи Ярошенка за допомогою оцифрування;

2. Промоція постаті Миколи Ярошенка та колекції його робіт на локальному та всеукраїнському рівнях;

3. Збільшення кількості споживачів культурного продукту Полтавського художнього музею (галереї мистецтв) ім. Миколи Ярошенка завдяки створенню й розміщенню на його сайті цифрового архіву творів.

«У 2020 році ми провели дослідження, яке показало, що лише 12,3% полтавців відвідують музейні експозиції, галереї чи виставки. Для порівняння, у Львові цей показник сягає 49%. У той же час 23% містян на запитання про те, як часто вони відвідували культурні інституції протягом року, відповіли: «Жодного разу, але хотів би». Це свідчить, що музейні установи можуть помітно збільшити відвідуваність за умов покращення своєї роботи та використання сучасних інноваційних інструментів для промоції. Крім того, майже половина опитаних вважають, що для культурного розвитку міста слід більше уваги приділяти захисту культурної спадщини», – Олександр Ткаченко, керівник проєкту, директор ГО «Центр розвитку культури».

Таким чином, проєкт зі створення цифрового архіву творів Миколи Ярошенка у Полтаві відповідає суспільним запитам, спрямований на популяризацію культурної спадщини та сприятиме підвищенню самоцінності полтавської громади. Завдяки ньому Полтавський художній музей (галерея мистецтв) ім. Миколи Ярошенка стане доступним для більшого кола відвідувачів незалежно від їх місцезнаходження. Особливо це актуально через загрози пандеміїCOVID 19, що суттєво вплинула на роботу закладів культури.

Проєкт здійснюється за фінансової підтримки Українського культурного фонду. Позиція Українського культурного фонду може не збігатись з думкою авторів.

Український культурний фонд — державна установа, створена у 2017 р. як нова модель надання на конкурсних засадах державної підтримки та промоції ініціатив у сфері культури та креативних індустрій. Діяльність Фонду, відповідно до чинного законодавства, є невід’ємною частиною політики і визначених пріоритетів діяльності Міністерства культури та інформаційної політики України.