×

У ПОЛТАВІ УСПІШНО ПРОВЕЛИ ТРИ ОПЕРАЦІЇ НА ВІДКРИТОМУ СЕРЦІ

На базі Полтавського обласного клінічного медичного кардіоваскулярного центру, збудованого за програмою Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво», із 16 червня проведено вже три операції на відкритому серці. Бригада хірургів із Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова АМН України разом із полтавськими спеціалістами провели аортокоронарне шунтування трьом жителям Полтавщини.

Директор КП «Полтавський обласний клінічний медичний кардіоваскулярний центр» Костянтин Вакуленко розповів, що для полтавських медиків це важлива подія.

«Усі троє пацієнтів жителі Полтави та Кременчука, почуваються добре і уже виписані з медичного закладу, – говорить Костянтин Вакуленко. – Для нас це надзвичайно важливі події, до чого готувалися практично з початку будівництва цього центру. Дуже приємно, що спеціальна бригада Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М.Амосова працювала в унісон із полтавцями. У кожного київського спеціаліста – хірурга, анестезіолога, медсестри – біли асистенти полтавські. Це великий досвід і відповідальність для нас. Адже в майбутньому хочемо самостійно виконувати подібні втручання, надзвичайно складні та високовартісні операції».

Голова Полтавської облдержадміністрації Олег Синєгубов розповів, що у Полтавському кардіоцентрі є все необхідне для проведення подібних втручань.

«Це надважка й консолідована робота: насамперед медиків, держави, обласної влади, будівельників і десятків людей, завдяки яким ці операції стали можливими. Київські спеціалісти високо оцінили наш кардіоцентр, бо в ньому є все необхідне, щоб у майбутньому виконувати навіть пересадки серця. І це надважливе завдання, яке ми ставимо перед собою в межах реалізації Стратегії розвитку Полтавської області на 2021-2027 роки, – повідомив Олег Синєгубов.

Заплановано, проводити хоча б одну операцію на відкритому серці в місяць. Між закладами підписаний меморандум щодо навчання фахівців. Місцеві хірурги вчитимуться на місці, а щоб брати участь у повсякденній роботі, їздитимуть до Києва.