×

У Полтаві відбувся тренінг «Громадська участь у міському бюджеті»

2 жовтня в приміщенні КО «Інститут розвитку міста» організували тренінг для фахівців, які відповідальні за управління міським бюджетом, зв’язками з громадськістю та представників громадських організацій, наукових установ, місцевих засобів масової інформації.

А проводили його експерти Фундації ПАУСІ в рамках Ініціативи «Громадська участь у місцевих бюджетах» Роман Широких і Євген Перевезенцев. Цей проект реалізується німецьким товариством міжнародного співробітництва Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) Gmbh та фінансується Федеральним Міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини.

– Проект масштабний. Він охоплює три країни – Грузію, Вірменію та Україну. Полтава потрапила до списку українських міст, де організовують подібні заходи, – зауважив Роман Широких.

Директор Інституту розвитку міста Юрій Левченко розповів, що в кінці жовтня проведуть тренінг для шкіл, щоб зацікавити молодь:

– Ми хочемо, щоб полтавці спробували контролювати та формувати бюджет міста. А вже потім активно його реалізовувати.

У першій частині заходу учасники узагальнили власні знання щодо бюджетного процесу на місцевому рівні, обговорили кращі приклади реалізації практик партиципації та визначити проблемні точки громадської участі.

За словами Юлії Городчаніної, потрібно, щоб громада контролювала весь процес використання бюджетних коштів міста:

– Кожне місто має свій власний бюджет – хто більший, хто менший. Незалежно від розміру бюджету, коштів усе одно на все відразу не вистачає, тому надзвичайно важливо, аби у процесі підготовки та виконання бюджету відкрито приймалися рішення.

Другу частину тренінгу організували у формі практичної роботи учасників з підготовки матеріалів для медіа на тему «Участь громадян у місцевому бюджетуванні». А підсумком тренінгу стало обговорення плану комунікації щодо процесів формування бюджету.