×

У Полтаві відсвяткували день працівників культури і народного мистецтва

9 листопада в Полтавському обласному академічному музично-драматичному театрі ім.М.В.Гоголя відбулися урочистості з нагоди  Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва. На святі представили виставку творчих робіт членів Національної спілки майстрів  народного мистецтва та художників. В експозиції – понад 100 робіт 40 майстрів з усієї області. Серед них витинанки й вишиванки, традиційний одяг, картини, ляльки-мотанки, роботи з кераміки та дерева.

На заході кращих майстрів нагородили грамотами та подяками Департаменту культури і туризму Полтавської обласної державної адміністрації та Полтавської обласної ради. Свою відзнаку отримав і полтавський художник Іван Новобранець. Він зачарував глядачів не тільки картинами, а й грою на своєму музичному інструменті:

– Малюю вже понад 50 років, скільки ж і граю. Це невід’ємна частина мого життя. У бандурі, як і в моїх картинах, – душа українського народу. З величезною радістю долучаюсь до міських заходів, особливо до відзначення свого професійного свята.

Фойє театру прикрашали витинанки знатної майстрині Наталії Сташкевич. Вона заснувала дитячий Народний художній колектив студії образотворчого мистецтва «Соняшник» та молодіжну секцію «Нове покоління» Творчого товариства «Художник» Полтавського відділення Українського фонду культури. Жінка розповіла, що тепер на заслуженому відпочинку:

– Не можу розлучитися з мистецтвом. Протягом останніх двох років пройшло кілька моїх виставок витинанок. Я кожного дня розкриваю все нові й нові грані цього прекрасного заняття й хочу передати свої вміння наступному поколінню.

Художник з Горішніх Плавнів Вадим Іщенко на свято привіз чотири картини:

– Це живопис, українська народна пісня в картинах. Тобто я слухаю українську пісню, потім якусь мить переводжу на полотно. Щоб намалювати картину, слухаю пісню не один раз. А далі працює мозок. І вже зранку я «бачу» картину.

Під час урочистого зібрання звучали пісні у виконанні народних фольклорних колективів, відбулася демонстрація моделей етнічних суконь та вишиванок.

З нагоди відзначення Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва, а також 80-річчя від дня створення обласного Центру народної творчості та культурно-освітньої роботи відбувся заключний концерт обласного огляду народної творчості «Де згода в сімействі», присвяченого 250-річчю від дня народження Івана Котляревського.

Ушанувати представників цієї галузі завітав заступник голови облдержадміністрації Микола Білокінь. Він привітав провідного артиста Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім.М.В.Гоголя Богдана Чернявського з отриманням звання заслуженого артиста України.

Також з вітальним словом виступила директор обласного Департаменту культури Валентина Вождаєнко. Вона подякувала депутатському корпусу за підтримку в розвитку культури на Полтавщині:

– Зі святом, дорога мистецька родино! Ти даруєш людям радість, несеш культуру в кожне серце і душу, своєю творчістю наповнюєш життя людей духовним змістом. Творчий внесок у розвиток національної культури заслуговує слів щирої подяки.

Також Валентина Вождаєнко зазначила, що про колективи Полтавщини знають в усій Україні:

– Приємно усвідомлювати, що в нас не тільки збереглися, але і продовжують розвиватися аматорські, етнографічні колективи, які дарують радість не тільки жителям нашого краю, а й тим, хто живе за межами області й навіть країни.

Грамотами, подяками й подарунками Департаменту культури і туризму Полтавської ОДА відзначили й ветеранів галузі. Присутніх привітали кращі професійні й аматорські колективи області. Свою творчість дарували ансамбль народного танцю «Джерело» Гадяцького коледжу культури і мистецтв ім.І.П.Котляревського, фольклорний ансамбль «Горлиця» Красногорівського сільського будинку культури Білоцерківської ОТГ, вокальний дует «Мальви» Гребінківської дитячої музичної школи, народний дівочий духовий оркестр «Роксолана» Кременчуцького педагогічного коледжу ім.А.Макаренка, заслужений ансамбль пісні і танцю України «Лтава» ім.В.Міщенка. А у фіналі концерту зведений хор виконав найвідоміший твір Івана Котляревського «Де згода в сімействі».