×

У Полтаві вперше пройшла масштабна виставка учнівських графічних робіт

21 січня в Полтавському художньому салоні Національної спілки художників відбулося відкриття виставки робіт вихованців артстудії «Художник». Під керівництвом Юрія Бернацького понад 30 дітей віком від 7 до 17 років презентували до сотні картин у графічній техніці естамп. На захід запросили видатних місцевих художників, мистецтвознавців, творчу інтелігенцію та самих вихованців із друзями і родинами.

На думку керівника студії Юрія Бернацького, виставки такого рівня сприяють популяризації в Полтаві учнівського мистецтва та мотивуватимуть його вихованців до нових звершень:

– Це абсолютно новий формат, який не лише призвичаює юних митців до споглядання, але й вчить оцінювати свої та чужі роботи у виставковому просторі. Хоча подібний захід проходить у місті вперше, але сподіваюсь, що згодом вони стануть невід’ємною частиною культурно-мистецького життя Полтави. Для першої виставки ми обрали одну з найскладніших графічних технік – естамп, адже це амбітно та дозволяє оцінити рівень технічності учнів. Нині експонуються роботи за усі 8 років існування студії, але третина з них є цьогорічними, їх відвідувачі побачать вперше. А завдяки допомозі членів Національної спілки художників України ми два роки тому придбали необхідний станок для виготовлення відтисків. Тож на сьогодні все більше і більше дітей пробують себе в цій техніці та, як бачимо, досягають у ній значних успіхів.

Схвальні відгуки від виставки залишив і заслужений художник України Микола Підгорний. Він відмітив високу майстерність робіт та творче бачення учнів. За його словами, у залі не виставлено жодної опосередкованої картини, а представлені твори вражають своєю композиційною довершеністю. Член Національної спілки художників України, Міжнародної асоціації критиків та мистецтвознавців у Парижі АІСА, кандидат мистецтвознавства, завідувачка кафедри образотворчого мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Тетяна Зіненко звернулася до присутніх із словами привітання та побажала юним митцям невпинного творчого розвитку та самовдосконалення. Також вона розповіла, що наприкінці зими учнівські роботи планується виставити в Центрі сучасного мистецтва, що є своєрідним знаком визнання в мистецькому середовищі.

Щодо самих «виставківців», то вони вкрай зворушені увагою та ще не надто вірять у власний успіх. Вихованка студії 16-річна Діана Саєнко презентувала три власні роботи на пейзажну тематику. Дівчина наголосила, що за чотири роки занять багато чого досягла в мистецькому плані:

– Це моя перша виставка, на якій я присутня особисто. Це посправжньому хвилює та сповнює наснаги. Разом із друзями прийшли подивитися представлені роботи та обговорити подальші творчі плани. Мистецтво – значна частина мого життя і, можливо, у майбутньому я навчатимуся та працюватиму в цьому напрямку. Тож дякую усім, хто вірить у мене та допомагає розвиватися, як художнику.

Довідка:

Естамп — твір друкованої графіки: гравюра, офорт, літографія, шовкографія тощо. Розрізняють де- кілька різновидів естампів. Так відтиск із зображення, зробленого на літогра- фічному камені, називається автолі- тографією, відбиток зображення з дерев’яної поверхні – ксилографією, а офорт – це відтиск картинки, змальованої на спеціальній формі із сталі або міді. Існує навіть такий вигляд естампа як ліногравюра. У ньому зображен- ня переноситься на папір з лінолеуму