×

У селі Щасливе Чутівського району від задухи загинула риба

Риба у водоймі, що у селі Щасливе Чутівського району, загинула від задухи. 26.06.2021 року, отримавши повідомлення про факти масової загибелі риби у водоймі, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області разом з фахівцями Чутівської ОДЛВМ та Регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Полтавській області виїхали на місце події.

Здійснили епізоотичне обстеження водойми, клінічний огляд риби, відбір зразків загиблої риби, а також води з водойми для фізико – хімічно та токсикологічного дослідження водойми.

За попередніми висновками спеціалістів, причиною загибелі риби стало значне підвищення температури води у водоймі (30,4С), зменшення вмісту кисню в ній, критичне зниження рівня води  та перевищення щільності посадки риби у даному ставку.

Члени комісії вирішили:

  • виловити загиблу рибу, щоб утилізувати на території худобомогильника поблизу села Таверівка з дотриманням відповідних ветеринарно – санітарних норм,
  • внести негашене вапно,
  • провести роз’яснювальну роботу серед населення Чутівської громади щодо недопущення вилову, споживання і реалізації риби з даної водойми, а також не допустити придбання риби та іншої продукції тваринного походження на стихійних ринках,
  • заборонити реалізацію виловленої риби на території Чутівської селищної ради,
  • орендарям водних об’єктів Чутівської громади здійснювати профілактичні заходи, спрямовані на попередження масової загибелі риби.

ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області нагадує, через споживання неякісної риби можна заразитися на небезпечне інфекційне захворювання – ботулізм – це найважче харчове отруєння бактеріальної природи, яке супроводжується ураженням центральної нервової системи.