×

Удовіченко, Шамота та Бєлоножко з «Батьківщини» хочуть побудувати на місці колишнього кінотеатру «Алмаз» чергову багатоповерхівку

 Ситуація з колишнім кінотеатром «Алмаз», що на Героїв Сталінграда, 1, набирає обертів. Мало того, що Удовіченко, Шамота та Бєлоножко з «Батьківщини» списали 2,2 млн грн ТОВ «АлмазПолтава», що орендувало цю ділянку, так відтепер хочуть змінити її призначення – дати дозвіл на будівництво чергової багатоповерхівки.

Так, 13 травня на офіційному сайті Полтавської міської ради та виконавчого комітету зареєстровано петицію «Ні багатоповерхівці замість кінотеатру!». Її автор – Павло Приходько, який виступає проти того, аби на місці колишнього кінотеатру «Алмаз» було збудовано багатоповерховий житловий будинок. Чоловік просить долучатися полтавців до голосування, аби протидіяти цьому.

Павло Приходько аргументує, що на місці колишнього кінотеатру доцільніше було б збудувати спортивний, розважальний чи науковий комплекс, яких, на його думку, не вистачає в місті: «Проєктом рішення від 12.05.2020 міська рада планує змінити цільове призначення ділянки під кінотеатром «Алмаз». На місці потенційного громадського простору виросте чергова багатоповерхівка, яка вплине на трафік на дорогах, додаткове наповнення і без того переповнених навчальних закладів міста і забере чергову можливість полтавців мати у своєму місті спортивний, розважальний чи науковий комплекс, якого нам не вистачає», – зазначає у петиції Павло Приходько.

Якщо петиція набере 250 голосів за 90 днів, її розглянуть депутати міськради на засіданні профільної комісії. У петиції йдеться про проєкт рішення сесії Полтавської міськради «Про надання згоди на розміщення багатоквартирного житлового будинку та дозволу на розроблення документації із землеустрою на земельну ділянку на вул. Героїв Сталінграда,1», який було оприлюднено 12 травня. За ним передбачається задоволення клопотання ТОВ «Алмаз-Полтава», власника руїни колишнього кінотеатру «Алмаз» та орендаря земельної ділянки площею 1,5851 га, та надання розробки проєкту землеустрою разом зі зміною цільового призначення цієї ділянки – для будівництва, експлуатації та обслуговування багатоквартирного житлового будинку.

Цей проєкт рішення став фактичним продовженням співпраці ТОВ «Алмаз-Полтава» з Удовіченком, Шамотою та Бєлоножком із «Батьківщини». Адже в січні цього року коаліціанти погодилися продовжити земельну оренду товариству за сплату меншої частини боргу орендної плати від 3,5 млн грн, яку нарахували за сім років у розмірі 1,3 млн грн. Вони мотивували це тим, що за строками давності можна вимагати борг лише за три роки.

Нагадаємо, що ще у 2008 році ТОВ «Алмаз-Полтава» підписало дворічний договір на оренду 1,5 га землі під кінотеатром. Тоді розпочалася й реконструкція будівлі. Проте через певний час це підприємство перестало сплачувати оренду. А з 2015 року ще кілька разів зверталося до міської ради щодо подовження оренди. Проте його представникам вказували на заборгованість.

До речі, прокуратура розпочала провадження за фактом службової недбалості посадовцями Полтавської міської ради, що у зв’язку із не вжиттям заходів щодо стягнення орендної плати за користування земельною ділянкою, на якій розташований колишній кінотеатр «Алмаз», внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.2 ст.367 КК України. Під час досудового розслідування прокуратура планує з’ясувати всі обставини, що призвели до виникнення з 2012 року мільйонного боргу за оренду вищезгаданої землі, та з’ясувати причини не вжиття заходів міською радою для стягнення цих коштів. Довідка Ч.2 ст.367 КК України – службова недбалість, тобто невиконання або неналежне виконання службовою особою своїх службових обов’язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам окремих юридичних осіб.

Тож зрозуміло, що Удовіченко, Шамота та Бєлоножко з «Батьківщини» списують мільйонні борги ТОВ «Алмаз-Полтава», переслідуючи свої фінансові інтереси, а тепер за відкати планують ще й змінити призначення тієї земельної ділянки, на якій розміщений колишній кінотеатр «Алмаз», на користь чергової багатоповерхівки.