×

Українська Вікіпедія проводить конкурс наукових статей та зображень

З 1 по 30 листопада в українській Вікіпедії відбудеться конкурс статей та наукових зображень «WikiScience Contest 2019» приурочений до Всесвітнього дня науки в ім’я миру та розвитку, який відзначають 10 листопада. За словами організаторів, метою конкурсу є популяризація наукових знань через статті у Вікіпедії, наповнення онлайн-енциклопедії якісними статтями з різних галузей науки та зображеннями для ілюстрації наукових процесів, явищ та об’єктів.

Кожен охочий може взяти участь у конкурсі. Для цього потрібно створити нову чи оновити інформацію у наявній статті, присвяченій археології, біології чи фізиці.

Також можна завантажити фотографії, що документують світ науки. Це можуть бути зображення з об’єктами та ефектами досліджень, вченими під час роботи чи їхнім дослідницьким обладнанням у 7 номінаціях:

– мікроскопія;
– нефотографічні зображення;
– люди в науці;
– загальна категорія;
– живі організми;
– астрономія;
– колажі.

Статті повинні відповідати критеріям значимості у Вікіпедії, базуватись на опублікованих у паперових чи електронних виданнях та джерелах інформації і посилатись на них, не мають містити фрагментів, дослівно скопійованих з книг, статей чи інтернету, а також дотримуватись нейтральної точки зору й не містити непідтвердженої у джерелах інформації. Статті обов’язково мають бути проілюстровані фотографіями, які були завантажені під час конкурсів наукових зображень попередніх років або цьогорічного конкурсу. Фотографії учасників конкурсу мають бути зроблені ними особисто як до початку конкурсу та і під час нього. Допускаються також зроблені комп’ютером або за допомогою його зображення та ілюстрації.

Статті та зображення будуть оцінюватися кваліфікованим журі, яке складається з професійних науковців з різних галузей знань. У кожній номінації буде обрано три переможця. Усі вони отримають дипломи та подарункові сертифікати інтернет-магазину на вибір.

Зображення-переможці візьмуть участь у наступному міжнародному етапі змагання. Докладніше за посиланням.