×

Українські науковці вивели «морозостійку» лаванду

Науковцям Інституту садівництва НААН вдалося не лише зберегти кримську лавандову колекцію але й створити ексклюзивний морозостійкий сорт.

Днями науковці Інституту садівництва НААН України презентували новий сорт лаванди під назвою «Мрія». Про це розповіла головний науковий співробітник лабораторії квітково-декоративних і лікарських культур Ольга Рудник-Іващенко.

– Загальновідомо що кримські сорти недостатньо морозостійкі, тож досить часто трапляється вимерзання рослин взимку до 60%. Натомість, наш новий сорт «Мрія» позбавлений такого недоліку. Його рослини адаптовані до умов Лісостепу й Полісся, – зауважила Ольга Рудник-Іващенко.

Також вона додала, що лаванда є багаторічною рослиною і походить з Західного Середземномор’я. Вона стійка до засушливого клімату, проте на ранніх стадіях розвитку лаванду потрібно рясно поливати. Таким чином відбувається вкорінення рослини. Крім того, коріння лаванди потребує дихання, а через надмірне зволоження ґрунту аромаквітка може загинути. Не підходять їй і кислі ґрунти.

Тож попри стійкість рослиин в Інституті садівництва НААН радять все ж таки пророщувати пагінці в теплицях, а з часом пересаджувати молоді рослини в поле.