×

В Україні збільшилася кількість хворих на коронавірус, а в Полтаву ще досі не постачили замовлені апарати ШВЛ

Уже близько півроку світ охоплений страшною хворобою, яка щодня забирає життя мільйонів людей та спустошує цілі міста. З острахом ми слідкуємо за статистикою захворілих та померлих, а також за суттєво розширеним «чорним списком» – переліком супутніх хвороб та хронічних станів організму, які обумовлюють тяжкий перебіг хвороби або ж збільшують ризики летальності. І тим страшніший вигляд має нинішня картина захворюваності щодо нашого регіону та міста, де теж щодня більшає інфікованих.

У минулих номерах газети ми проводили власне журналістське розслідування щодо придбання апаратів ШВЛ. Так, ще у березні коаліція Удовіченка та Шамоти витратила 24 млн 672 тис. грн на придбання 24 апаратів штучної вентиляції легень у рамках заходів боротьби з коронавірусною інфекцією. Штучно сіючи паніку та майстерно граючи на людській істерії, чиновники домоглися закупівлі медобладнання за спрощеною процедурою. І майже одразу забули про ШВЛ.

На сьогодні минуло близько чотирьох місяців з піку боротьби з COVID-19, місто та регіон уже накрила друга хвиля захворюваності, але апаратура так і не потрапила у полтавські лікарні. Тож якими обіцянками рятуватимуть тяжкохворих представники коаліції Удовіченка та Шамоти? Нагадаємо, що 19 березня на позачерговій сесії Полтавської міськради депутатський корпус додатково виділив 34,5 млн грн на сферу медицини для оперативної боротьби з коронавірусом. Окрім проведення низки заходів з дезінфекції та знезараження, туди закладалося ще й придбання чималої кількості життєво необхідного обладнання – апаратів ШВЛ. Додамо, що таку значну суму вдалося швидко акумулювали лише завдяки зменшенню фінансування інших значущих галузей міста, зокрема сфери освіти, ЖКГ та будівництва, культури та спорту. Усі вони значно скоротили обсяги своїх витрат, аби Полтава як центр регіону змогла найякісніше та якомога швидше підготуватися до пандемії.

Проте через некомпетентність керівництва департаменту охорони здоров’я міста цих коштів виявилося недостатньо для проведення закупівлі, і в подальшому депутати виділили ще 7,6 млн грн. Згідно з інформацією з тендерних закупівель, місто «чомусь» обрало своїми постачальниками фірми із сумнівною репутацією та вимогою щодо 100% передплати. Цікаво, що постачання обладнання, без якого тяжкохворий буквально приречений на смерть, заплановані у період з середини травня до кінця серпня.

Нині до кінця літа місяць, але, за інформацією з порталу державних закупівель Prozorro, залишаються невиконаними договори на постачання трьох апаратів ШВЛ на суму 4 млн 194 тис. 988 грн до Дитячої міської клінічної лікарні, десяти апаратів на суму 10 млн 979 тис. 912 грн до 5-ї міської клінічної лікарні, трьох на суму 2 млн 520 тис. грн до 3-ї міської клінічної лікарні, а також одного на суму 1 млн 316 тис. грн до 2-ї міської клінічної лікарні. Бажаючи отримати більше інформації з цього приводу, ми зателефонували до кількох полтавських лікарень, зокрема у 5-ту міську лікарню, керівництво якої відмовилося коментувати ситуацію телефоном. Хоча чому про обладнання, яке закупили за кошти платників податків, не можна говорити відкрито – загадка. І ми тільки можемо припускати, чому деякі очільники полтавських медзакладів так бояться подібних дзвінків та хто особисто змушує їх мовчати про те, що коїться у лікарнях. Тож виникає риторичне запитання – скільки має захворіти та померти людей, аби чиновники з коаліції Удовіченка та Шамоти зрозуміли, що імовірні махінації та «договорняки» у медичній сфері – не лише посадовий злочин, але й злочин проти полтавців, які за такі інтриги платитимуть власним життям та життями своїх близьких і рідних.

Катерина ДАШЕВСЬКА