×

Вакцинація дітей у період пандемії коронавірусу

Із нагоди Європейського тижня імунізації завідувачка амбулаторії загальної практики сімейної медицини №9 КП «ЦПМСД №2 Полтавської міської ради» Марина Турчина рохзповідвє про вакцинацію дітей у період пандемії коронавірусу. 

“Аби всі розуміли, наскільки важливо щеплюватися, ще раз хочу пояснити: вакцинація – це найнадійніший, найдієвіший і при цьому найбезпечніший спосіб захисту людства від багатьох інфекційних хвороб, – розповіла Марина Турчина. – Вже другий рік ми перебуваємо у незвичних умовах пандемії коронавірусної хвороби. На самому її початку більшість медичних спільнот не знала, як у цей час буде проводитися вакцинація дітей за календарем щеплень. Адже зупинка може призвести до спалахів інших інфекій. Тому Всесвітня організація охорони здоров’я прийняла резолюцію про те, що призупинення планової вакцинації може нести ще більшу загрозу, ніж епідемія коронавірусу. Будь-яке відтермінування планової вакцинації може призвести до ще більшого навантаження на систему охорони здоров’я,  яка і без того перевантажена”.

Національний календар щеплень в Україні передбачає вакцинацію проти 10 інфекційних хвороб. Всі необхідні для цього вакцини є, для пацієнтів вони –безкоштовні.  

Однозначно у пріоритеті перебуває вакцинація дітей першого року життя. Медичні працівники тісно співпрацюють із батьками. Обговорюється кожна зустріч: якою вакциною буде щеплюватися дитина, якого дня, о котрій годині родині зручніше.

Щоб в умовах карантинних обмежень усе відбувалося максимально безпечно, але згідно з графіком, ми щеплюємо малюків у так звані «дні здорової дитини». Крім того, розмежовуємо потоки пацієнтів, які прийшли на щеплення, і тих, кого привели до закладу інші причини. Також намагаємося поєднувати щеплення, аби мінімізувати кількість походів до поліклініки. У один день оглядаємо, вакцинуємо і призначаємо дату наступного щеплення.

Пандемія внесла корективи у звичний режим вакцинації. Спочатку батьки побоювалися  ходити до поліклініки самі й приводити дітей. Ми очікували зниження рівня щеплень, але натомість констатуємо, що повага до вакцин повернулася.

Люди стали розуміти, що ковід не відступає, пандемія продовжується вже другий рік, а вакцинація залишається головним дієвим засобом захисту від багатьох інфекційних хвороб.

“На кінець минулого року ми отримали гарний показник щеплення: до 90 відсотків по вакцині АКДП і більше 90 відсотків по кору. За три місяці поточного року показники вакцинації також пристойні. Є всі передумови, щоб у цьому році вийти на 95 відсотків вакцинації. Це той показник, що забезпечить колективний імунітет”, – зазначила Марина Турчина.

Вакцинація – це обов’язок, це основний пріоритет, у якому ми працюємо. Вона забезпечує право населення на середовище, здорове від інфекцій. Тож вакцинуємо наших пацієнтів згідно з Календарем щеплень і всіх запрошуємо його дотримуватися.

КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я».