×

Варення з м’яти з ягодами: 5 кращих рецептів

Для кого-то рецепт варення з м’яти стане справжнім відкриттям, а хтось дуже довго шукає хороший і простий рецепт такого варення. І для перший, і для других у нас є варіанти приготування варення з м’яти з будь-яких ягід.

Літо – найбільш ягідна пора року, тому саме в цей період господині роблять заготовки на зиму. Ділимося кращими рецептами варення з м’яти. Як приготувати варення з м’яти – читай в нашому матеріалі.

Варення з м’яти з полуницею

Складові:

  • Полуниця – 500 гр,
  • Цукор – 300 гр,
  • Лимон – 1 шт,
  • Базилік – 2 гілочки,
  • М’ята – 3 гілочки.

Як приготувати полуничне варення з м’ятою: покрокова інструкція

  1. Готуємо всі інгредієнти. У полуниці відкриваємо хвостики і миємо під проточною водою, листя м’яти і базиліка обриваємо з гілочок і добре промиваємо.
  2. Перекладаємо полуницю в каструлю, засипаємо цукром. Ми залишаємо настоюватися, поки полуниця не пустить сік.
  3. Натираємо цедру половини лимона, додаємо до полуниці. Ставимо каструлю на вогонь.
  4. Доводимо полуницю до кипіння і додаємо в неї листя м’яти і базиліка. Варимо 10 хвилин.
  5. Готове варення розливаємо по стерилізованим банкам.

Довідка: якщо ти не хочеш, щоб в варенні плавали листя м’яти і базиліка, можна в киплячу масу кидати гілочки, а після того як варення звариться дістати їх звідти.

Варення з м’яти з лимоном

корисне варення
Варення з м’яти та лимона © Depositphotos

Складові:

  • М’ята – 0,5 пучка,
  • Лимон – 4 шт,
  • Вода – 1 склянка,
  • Цукор – 2,5 склянки.

Як приготувати варення з м’яти і лимона

  1. Лимони обшпарюємо окропом, тоді на шкірці з’являється ароматне масло, що робить її менш гіркою. Нарізаємо лимони скибочками, видаляємо всі кісточки. Гілочки м’яти промиваємо у воді, відокремлюємо листочки.
  2. Лимонну масу викладаємо в каструлю або казан, зверху кладемо м’яту, виливаємо воду і додаємо цукор. Ставимо на помірний вогонь і варимо до закипання.
  3. Після закипання прикручуємо вогонь і залишаємо ще на 20-25 хвилин на маленькому вогні. Після прибираємо з вогню і охолоджуємо. Потім ще раз кип’ятимо і даємо охолонути. Після третього разу прогрівання варення можна розливати по стерилізованих банках. Стебла м’яти варто видалити, тому що вони можуть почати гірчити.

Варення з м’яти з малиною

Складові:

  • Малина – 500 гр,
  • М’ята – 2 невеликих гілочки,
  • Цукор – 250 гр.

Як приготувати малинове варення з м’ятою

  1. Промиваємо малину і м’яту. Ягоди перекладаємо в каструлю, зверху засипаємо цукор. Чекаємо, коли малина пустить сік.
  2. У каструлю до малині додаємо м’яту. Ставимо на вогонь, варимо на повільному вогні 5 хвилин. Потім знімаємо з вогню і охолоджуємо.
  3. Повертаємо каструлю з варенням на плиту, доводимо до кипіння, варимо на повільному вогні 10 хвилин.
  4. Прибираємо м’яту з варення, розливаємо по стерилізованим банкам.

Варення з м’яти з чорною смородиною

корисне варення
Варення з м’яти та чорної смородини © Depositphotos

Складові:

  • Чорна смородина – 600 гр,
  • М’ята – 1-2 пучка,
  • Цукровий пісок – 300 гр.

Як приготувати варення з чорної смородини з м’ятою

  1. Ретельно промиваємо ягоди смородини і м’яту, листя м’яти відокремлюємо від гілочок.
  2. Смородину перекладаємо в каструлю, засипаємо цукровим піском. Закриваємо каструлю і струшуємо, щоб цукор перемішався зі смородиною. Зверху викладаємо листя м’яти і залишаємо на три години.
  3. Ставимо каструлю з ягодами на повільний вогонь, доводимо до кипіння і варимо 30 хвилин. Після розкладаємо варення по стерилізованим банкам і закриваємо.

Варення з агрусу з м’ятою

Складові:

  • Агрус – 500 гр,
  • М’ята – 3 гілочки,
  • Цукор – 500 гр,
  • Вода – 1 склянка,
  • Лимонна кислота – 1 щіпка або сік лимонний – 1 ч.л.

Як приготувати варення з агрусу з м’ятою

  1. Ретельно промиваємо агрус і м’яту. З ягід агрусу видаляємо хвостики, потім ще раз промиваємо. Перекладаємо агрус на друшляк, щоб стекла вода.
  2. В окремій каструлі варимо цукровий сироп. З’єднуємо воду і цукор і варимо до моменту, щоб розчинилися кристали цукру.
  3. У каструлю перекладаємо агрус, додаємо гілочки м’яти. Заливаємо в агрус цукровий сироп і ставимо остигати. Через 5-6 годин ставимо варення на вогонь, доводимо ягоди до кипіння, а потім охолоджємо.
  4. З варення прибираємо гілочки м’яти, а ягоди знову ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Після розливаємо по стерилізованим банкам і закручуємо. Укутуємо банки в ковдру і чекаємо поки варення охолоне. Потім прибираємо на зберігання в прохолодне місце.