×

Відвідайте книжкову виставку присвячену довгожителям Полтавщини

Відділ краєзнавства ПОУН бібліотеки ім. І.П.Котляревського підготував книжково-ілюстративну виставку «Із століттям в Новий рік», присвячену довгожителям Полтавщини. Кожен може ознайомитися з цікавими постатями, життя яких добігло ювілею, що виражається тризначною цифрою. Ці люди жили звичайними турботами, працею, хвилюваннями і радощами, через їх долі пройшли жахіття війн, голодомори, втрати рідних і близьких людей, але вони вистояли і залишилися живими свідками буремних подій ХХ століття.

Серед них цікавою особистістю є Євдокія Онисівна Білик, яка мешкала в селі Абазівка Полтавського району, та померла у віці 118 років. Вона народилася 1882 року на Полтавщині, і жила звичайним життям простої сільської жінки у домашніх клопотах і важкій фізичній праці, працюючи у колгоспі майже до 80 років. Також можна отримати інформацію про найстарішу волонтерку України Ольгу Петрівну Майбороду, яка в 103 річному віці передавала майже всю свою пенсію до волонтерської організації «Команда небайдужих».

Професор Максим Андрійович Дудченко, незважаючи на свій поважний 100-річний вік, очолює кафедру факультетної терапії Української медичної стоматологічної академії, дивуючи своєю енергією, працелюбством і життєлюбністю своїх набагато молодших колег.

Народна цілителька й пророчиця з Полтавщини Уляна Дмитрівна Кошова, яка продовжує лікувати травами людей, навіть у такому поважному віці. Багатьом за своє життя допомогла – і дітям, і дорослим. До Уляни Дмитрівни й нині приїжджають люди звідусіль. А про секрет свого довголіття вона розповідає просто: “Я дуже люблю життя, люблю людей, ніколи ні з ким не сварюся і всім того раджу. Дякую Богу і молю, щоб дав мені ще пожити, а я допоможу людям. Благаю Господа про мир в Україні”.

Світовій рекордсменці з бігу Олені Федорівні Чуб було лише 90 років і вона не збиралася припиняти тренування та продовжувала брати участь у різноманітних міжнародних змаганнях. 80-річна Анастасія Йосипнівна Дойнікова з Миргорода теж не збирається здавати позицій і продовжує бігати марафони та займатися альпінізмом, мріючи стрибнути з парашутом у 85 років. ЇЇ предки доживали до 100 і більше років, так що секрет її активного способу життя у генах.

Виставка діє у відділі краєзнавства (кім. 509) Полтавської обласної наукової бібліотеки імені І. П. Котляревського з 5 грудня 2019 року.

Оксана Перепьолкіна