×

ВІЛ/СНІД: ВАРТО ЗНАТИ БІЛЬШЕ. ХТО ПОПЕРЕДЖЕНИЙ, ТОЙ ЗАХИЩЕНИЙ

Багато з нас не усвідомлюють, що ж таке ВІЛ/СНІД, як ця інфекція впливає на наше життя та яку загрозу несе. Здається, що це все десь дуже далеко і нас зовсім не стосується. «Зі мною цього точно не трапиться», – так думаємо про усі серйозні проблеми, допоки не захворіємо ми самі чи хтось із наших близьких. Деякі люди, маючи неправдиву інформацію про ВІЛ/СНІД, поширюють чутки про те, що небезпечно навіть перебувати з ВІЛ-інфікованою людиною в одному приміщенні. Не потрібно намагатися застерегти інших від потенційної «небезпеки». ВІЛ-інфіковані та хворі на СНІД потребують підтримки та гуманного ставлення. Боротися потрібно з вірусом, а не з людиною, яка мала нещастя ним заразитися!

Вірус імунодефіциту людини (ВІЛ) відомий з початку 80-х років ХХ століття. До теперішнього часу відомі його природа і структура, шляхи передачі та життєздатність вірусу. Дуже важливо знати, як передається ВІЛ, і, як від нього захиститися.

ВІЛ може передатися при незахищеному статевому контакті, якщо один із партнерів є носієм.

ВІЛ може передаватися через кров: переливання зараженої крові, використання брудних шприців під час прийому наркотиків, брудні голки, пірсинг, татуювання, використання забрудненого, зараженого кров’ю леза.

ВІЛ може передаватися від ВІЛ-позитивної матері до дитини під час вагітності, пологів або під час природнього вигодовування. Якщо ВІЛ-позитивна матір вирішить народити дитину, лікар зможе надати інформацію про те, яке лікування існує на сьогоднішній день, що знижує ризик зараження дитини. Таким чином існує лише три шляхи зараження ВІЛ: статевим шляхом, через кров та від матері до дитини, а решта шляхів про які можна почути – лише домисли.

Коли людина заражається ВІЛ, вірус починає руйнувати імунну систему, яка відповідає за захист організму перед хворобами. Людина, що живе з ВІЛ, може виглядати і відчувати себе добре протягом багатьох років і навіть не знати, що він інфікований. Потім імунна система уражається настільки, що людина стає вразливим для багатьох інфекційних хвороб.

ВІЛ та СНІД – не одне й те саме. ВІЛ – це вірус, що вражає імунну систему, а СНІД – це комплекс захворювань, які виникають у людини з ВІЛ на фоні низького імунітету.

Україна займає одне з перших місць серед країн європейського регіону за кількістю ВІЛ-позитивних осіб. Епідемія ВІЛ-інфекції сьогодні характеризується переважним ураженням осіб працездатного віку, і якщо  на початку епідемії (з1987року) переважав ін’єкційний шлях передачі, то на даний час статевий шлях є домінуючим.

На обліку з приводу ВІЛ-інфекції по Полтавській області станом на 01.09.2021 року перебуває 3769 осіб, з них отримують антиретровірусну терапію (АРТ) 3052 пацієнта. Антиретровірусні препарати в  Полтавській області є доступними для кожної людини з ВІЛ-інфекцією та надаються безоплатно. В області розширено доступ  населення до  профілактики, обстежень на ВІЛ, доведення до диспансерного нагляду та утримання на лікуванні з приводу ВІЛ-інфекції шляхом децентралізації цих послуг – збільшено кількість кабінетів Довіра з розширеними функціями надання спеціалізованої медичної допомоги хворим на ВІЛ-інфекцію/СНІД – 23 сайти АРТ. Заходи, що направлені на подолання ВІЛ в області зменшують загрози інфікування ВІЛ, та  щомісяця по області виявляється до 30 осіб із протестованих, яким вперше встановлюється діагноз ВІЛ-інфекція.

З метою профілактики ВІЛ-інфекції в Полтавській області впроваджено доконтактну медикаментозну профілактику (ДКП/ PrEP). ДКП/ PrEP це прийом перорально антиретровірусних препаратів для зниження ризику інфікування ВІЛ. Разом із презервативом людина, яка приймає ДКП/ PrEP, має 99% захисту від передавання ВІЛ статевим шляхом. Така профілактика створена для всіх, хто має ризик інфікуватися і є доступною та безкоштовною. Сьогодні в Полтавській області станом на 01.09.2021 доконтактну профілактику (ДКП, PrEP) отримують 187 осіб.

Маємо бути чесними із собою. Помилки трапляються. Якщо стає зрозумілим, що є ризик інфікування –  необхідно пройди тест на ВІЛ. Від моменту інфікування до того часу, коли вірус можна виявити в крові може пройти від 1,5 до 3 місяців. Це залежить від особливостей організму. Тому варто пройти тестування одразу, а потім повторити через три місяці. Дослідження можна зробити у поліклініці за місцем проживання,  або звернувшись до лікаря-інфекціоніста, у регіональному (місцевому) центрі СНІДу або у  будь-якому закладі охорони здоров’я.

Не даремно кажуть, що попереджений – значить захищений.

Світлана Нестеренко – керівник комунального підприємства «Обласний центр профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІД Полтавської обласної ради»,

Ірина Тютюнник – завідувач відділу МіО комунального підприємства «Обласний центр профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІД Полтавської обласної ради»