×

Вінок-оберіг довжиною понад кілометр: у Полтаві встановили незвичайний рекорд України

На честь 1120-річчя 23 вересня у Полтаві навколо Корпусного парку виклали вінок-оберіг рекордної довжини. Витвір понад тисячу полтавців мав довжину 1183 метри та став найбільшим вінком в Україні. Відповідний рекорд зафіксували представники Книги рекордів України, які приїхали привітати містян.

З самого ранку в День міста до Корпусного парку почали приходити люди та приносити зелень на вінок. За словами організатора акції, керівника проекту «Артландія» Ірини Григорової у рекордному творінні полтавці майстерно вплели гілочки дуба та чорнобривці, калину, шипшину та морозець. Переважну більшість віття ініціатори заготовили в результаті санітарного розчищення зелених насаджень у дендропарку, поблизу Співочого поля та Поля Полтавської битви.

– Головною метою заходу було розширення знань про українські обереги. Завдяки нашій акції полтавці дізналися багато чого нового про звичаї та обряди українців, пов’язані з плетінням українського вінка. Також організатори ознайомили громаду із символічними значеннями квітів, що входять до складу традиційного українського вінка, та навчили техніки плетіння трави та квітів у вінок. Завдяки цьому ми сподіваємося виховати у містян любов до рідного краю, спадщини предків та народних традицій, – зазначила Ірина Григорова.

Також вона підкреслила, що загалом полтавці плели незвичайний вінок протягом дев’яти годин.

Місцева жителька Яна Ляхівненко з радістю долучилася до квітучого флешмобу. Жінка каже, що у такий стародавній спосіб намагається захистити місто від лиха та всякого зла:

Дуже радію, що змогла долучитися до цього процессу та взяла участь у плетінні такого красивого оберега. Переконана, що завдяки цьому вдасться вберегти наше місто від зла, а на Україні врешті-решт запанує довгоочікуваний мир.

За результатами контрольного заміру виробу експерт Національного реєстру рекордів України Олена Булах зауважила, що ніколи не бачила більшого вінка.

– Це абсолютний рекорд. Свого часу ми фіксували вінки по 144 та 174 метри, але такого гігантського ще не було. Нині можу авторитетно заявити, що в Полтаві встановлено новий рекорд щодо найбільшого та найдовшого вінка в Україні.