×

З 2022 року запрацює нова модель вступу в інтернатуру

У Міністерстві юстиції зареєстрували Наказ МОЗ від 22 червня 2021 року № 1254 «Про затвердження Положення про інтернатуру та вторинну лікарську (провізорську) спеціалізацію». Згідно з цим документом з 1 січня 2022 року діятимуть нові правила проходження інтернатури. 

“Ми запроваджуємо керовану систему підготовки лікарів-інтернів, аби Україна у разі настання кризи знов не опинилась без фахівців потрібних професій. З наступного року саме Міністерство охорони здоров’я визначатиме пріоритетні спеціальності для підготовки в інтернатурі, виходячи з кадрових потреб держави. Так само ми будемо затверджувати перелік спроможних баз стажування лікарів-інтернів”, – коментує наказ міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Серед основних змін, які чекатимуть на випускників закладів вищої освіти (ЗВО): 

  • конкурс за рейтингом – буде враховуватись середній бал, результати КРОК-2 та об’єктивного структурованого практичного (клінічного) іспиту;
  • електронна система відповідного рейтингового розподілу – випускник ЗВО самостійно обиратиме бажану спеціальність, базу стажування та заклад вищої освіти, де проходитиме підготовку в інтернатурі, а також визначає свої пріоритети серед них (можливо визначити ТОП-5).

Тепер саме МОЗ спільно з Національною служби здоров’я України та ЗВО щорічно розроблятиме критерії визначення баз стажування та визначатиме їх перелік – майбутні лікарі проходитимуть підготовку в інтернатурі лише у спроможних закладах охорони здоров’я, де можна отримати сучасні знання та необхідні практичні навички. 

Державне замовлення на підготовку лікарів-інтернів також буде формувати МОЗ з урахуванням реальних кадрових потреб галузі. 

Відтак виконана складова операційної цілі 1.1  – створення збалансованої системи охорони здоров’я Стратегії людського розвитку. А саме забезпечення високого рівня медичної освіти, науки та розвитку кадрового потенціалу шляхом упровадження нової моделі інтернатури з урахуванням міжнародного досвіду та модернізації системи безперервного професійного розвитку.

Нагадаємо, що цього року Міністерство охорони здоров’я замовило навчання 4 658 майбутніх лікарів за кошти державного бюджету. Така кількість бюджетних місць для абітурієнтів 2021 року вступу буде розміщена в 14 закладах вищої освіти, які належать до сфери управління МОЗ.