З 8 березня українці святкують Масницю, головною стравою якої є млинці. Їх випікають на воді, молоці та кефірі. Присмачують різноманітними сиропами, сметаною, варенням, шоколадом чи цукровою пудрою. Випікають солодці та солені все залежить від смакових вподобань.

Заварні млинці на кефірі
Інгредієнти:
кефір – 2 склянки
борошно – 2 склянки
яйця – 2 шт.
сіль, цукор – за смаком.
Приготування:
Кефір, яйця, борошно, сіль та цукор перемішати й збити вінчиком. В склянку окропу додати соду. Розмішати й вилити в тісто та залишити на 5 хвилин. Додати олію. Млинці смажити на розігрітій сковороді по хвилині з кожного боку.

Шоколадні млинці
Інгредієнти:
ківі – 3 шт.
банани – 2 шт.
холодна вода – 3/4 склянки
холодне молоко – 3/4 склянки
борошно пшеничне просіяне – 1 склянка
яйця – 3 шт.
сіль – 1/4 ч. л.
масло вершкове – 3 ст. л.
олія – за смаком
какао – 1 ст. л.
сметана -150 г
цукор – 50 г.
Приготування:
Змішати усі інгредієнти до однорідності. Випікати млинці з двох сторін. Сметану збити з цукром й змастити млинці. Додати фрукти та нарізати на шматки. За бажанням можна посипати цукровою пудрою.

Сирні млинці з петрушкою
Інгредієнти:
борошно – 1 склянка
молоко – 1.5 склянки
сир твердий – 150 г
яйця – 2 шт.
петрушка – 1 пучок
розпушувач – 1 ч. л.
цукор – 1 ч. л.
сіль – 1 ч. л.
олія – 1 ст. л.
масло – 50 г
часник – 1 зубець.
Приготування:
Сир натерти на дрібній тертці. Очищену петрушку, часник дрібно нарізати. Яйця збити міксером з сіллю і цукром в піну. У підігріте молоко влити яєчну масу й перемішати. Додати просіяне борошно. Всипати сир, часник, подрібнену зелень і влити олію й змішати. Смажити млинці на розігрітій і змащеній олією сковороді. Готов страву змастити шматочком вершкового масла.