×

Жовтень – Всесвітній місяць поінформованості (обізнаності) про синдром Дауна

Відомо, синдром Дауна – найпоширеніша генетична аномалія: люди, які мають сорок сім хромосом (замість сорока шести); такі люди, як і інші, можуть виконувати буденні справи та повноцінно реалізовувати себе у суспільстві. За статистикою, кожна 700-800 дитина на планеті з’являється на світ із синдромом Дауна. Це співвідношення однакове в різних країнах, кліматичних зонах, соціальних прошарках. Воно не залежить від способу життя батьків, їхнього здоров’я, шкідливих звичок, кольору шкіри, національності. Хлопчики і дівчатка з синдромом Дауна народжуються з однаковою частотою, їх батьки мають нормальний набір хромосом. За такими дітками давно закріпився термін «сонячні» діти. Діти з синдромом Дауна часто обдаровані: багато хто має художній талант, музичний (в тому числі танцювальний та співочий) та артистичні здібності. Безперечно й те, що діти з синдромом Дауна набагато краще реалізують свій потенціал, якщо живуть вдома, в атмосфері любові, якщо у них є можливість займатися за спеціальними програмами та отримувати якісний медичний супровід, ходити в дитячий садок і в школу, дружити з однолітками і комфортно почувати себе в суспільстві. Зараз, як ніколи, малечі потрібно відволіктися від жорстокості дорослого світу і поринути у світ дружнього і доброго спілкування.

У Полтавському літературно-меморіальному музеї В. Г. Короленка, куди завітали особливі гості з ГО «Полтава Даун синдром», для сонячних дітей було підготовлено осінній майстер-клас, на якому діти змогли проявити себе як творчі особистості; в цьому їм, як завжди, допомагали волонтери загону «Турбота» Полтавського базового медичного коледжу: цьогоріч доєдналися і першокурсники, які допомагали в проведенні заходу та організації Короленківського чаювання, а батьки дітей мали змогу обговорити плани на майбутнє. До дітей на свято завітали лялька Лол та пухнастий Котик (аніматори «Островка пригод», які вже не вперше на безоплатній основі в цей нелегкий час для кожного українця дарують радість дітлахам, приближаючи нас до перемоги). Величезна вдячність за шоу мильних бульбашок та чудову розважальну програму з аніматорами, які грали в руханки, танцювали, веселили всіх під супровід сучасних українських хітів.

Виготовлені листівки під час заходу будуть експонуватися в музеї до кінця місяця, тож всі охочі можуть переглянути виставкові роботи.

Адміністрація музею В.Г. Короленка намагається робити все можливе для того, щоб якомога частіше «сонячні» друзі збиралися разом за традиційним Короленківським чаєм.Все заради дітей, майбутнього та перемоги. Дякуємо ЗСУ